Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, el 21 de febrer, l’institut Manuel de Pedrolo celebra per quart any consecutiu la Setmana de les Llengües amb un seguit d’activitats per promoure la diversitat lingüística.
Enguany a les classes de català, castellà, anglès, francès, llatí i grec s’han dut a terme les següents activitats:
-català: les paraules que hem après, Paraulògic, els dialectes, el futur del català, la formació de la llengua (substrat, superstrat i adstrat) i els aforismes de Joan Fuster.
-castellà: el significat del nostre nom, tots parlem la mateixa llengua, els dialectes i la música, el castellà i les llengües indígenes d’Amèrica.
-anglès: storytelling, falsos amics, idioms, anglès britànic versus anglès americà, préstecs lingüístics i World Englishes.
-francès: chanson polyglotte, WordArt plurilingüe, fem de guies a l’alumnat d’intercanvi i les llengües de França.
-llatí i grec: llatinismes i hel·lenismes al català i castellà.
De manera especial, l’aula d’acollida hi ha tingut un paper fonamental amb els vídeos publicats a Instagram i Youtube, on podem escoltar l’alumnat com parlen les seves llengües maternes i també el català. A més, han après moltes coses sobre el castellà de Sud-Amèrica, l’ucraïnès, el romanès, l’àrab, el wòlof…
Hem treballat la dimensió actitudinal i plurilingüe amb els següents objectius:
- Donar a conèixer la diversitat lingüística al món, a Europa, a Catalunya i a l’institut en particular.
- Mostrar la diversitat lingüística i cultural com a fet històric, habitual i necessari, relacionat amb l’evolució humana i el contacte intercultural.
- Desfer prejudicis lingüístics i donar valor a la riquesa de la diversitat lingüística.
- Aprendre nocions de lingüística històrica, etimologia, antroponímia, toponímia i geografia lingüística.
- Conèixer les fonts per cercar informació sobre llengües.
- Promoure el respecte per la diversitat lingüística.
Agraïm la feina del professorat i la implicació de l’alumnat, que ha aconseguit tirar endavant aquest projecte un any més.